Elon Musk

Idag finns det nog knappast någon som inte hört namnet Elon Musk. Han har figurerat flitigt i media senaste tiden. Inte bara för sina kontroversiella uttalanden utan även för att vilja köpa upp Twitter.

Men vem är då mannen bakom namnet Elon Musk?

Snabbfakta om Elon Musk

Elon Reeve Musk är en entreprenör och industrimagnat med medborgarskap i Sydafrika, Kanada och USA.

Företag:VD på Tesla Motors, VD och CTO på Space Exploration Technologies, VD, produktarkitekt/teknikkung på Tesla Motors samt VD på Neuralink.
Förmögenhet / Net Worth:218,1 miljarder USD (2022) enligt Forbes
Född:28 juni 1971 i Pretoria, Sydafrika
Fru:Justine Musk (2000–2008), Talulah Riley (2010–2012), Talulah Riley (2013–2016), sedan 2018 i ett förhållande med Claire ”Grimes” Boucher
Utbildning:University of Pennsylvania (1992–1997)
Barn:Sonen Nevada Alexander Musk som avled i plötslig spädbarnsdöd, tvillingsönerna Xavier och Griffin Musk, trillingsönerna Damian, Kai och Saxon Musk, sonen X Æ A-Xii Musk, dottern Exa Dark Sideræl
Föräldrar:Errol Musk, Maye Musk (mor, född Halderman)

Om Elon Musk

Elon Musk är född i Sydafrika och levde där med sin far efter föräldrarnas skilsmässa 1980. Han började tidigt intressera sig för datorspel och vid tolv års ålder sålde han koden Blastar för 500 dollar.

Innan han fyllde 18 år flyttade Musk till Kanada år 1989 där han tack vare sin kanadensiska mamma fick medborgarskap. Musk har senare sagt att det var ett steg han tog för att enklare kunna få amerikanskt medborgarskap, vilket han fick 2002. Det är något han inte sticker under stol med, att han är extremt proamerikansk och påstår till och med att utan USA hade det inte funnits demokrati.

Politiskt säger han sig befinna sig mittemellan att vara demokrat och republikan, där han säger sig vara konservativ när det gäller skatter men liberal när det gäller det sociala.

Gift tre gånger

Musk har gift sig tre gånger, men med två kvinnor. Första äktenskapet var med Justine Wilson som är en kanadensisk författare. Med henne fick ha sin första son, som tyvärr dog i plötslig spädbarnsdöd. År 2004 fick paret tvillingsöner, och 2006 fick de triplets, det vill säga trillingsöner.

Efter åtta års äktenskap tog de ut skilsmässa och valde delad vårdnad om sönerna. Två år senare, år 2010, ingick Musk äktenskap med Talulah Riley, en brittisk skådespelare. De skilde sig två år efter men gifte om sig 2013 för att återigen skiljas 2016.

2018 inledde han ett förhållande med artisten Claire ”Grimes” Boucher. Tillsammans har de nu två barn. De separerade ett år efter sonens födelse och anledningen ska ha varit att de bor på olika orter. Paret fick bara några månader efter separationen sitt andra barn, en dotter. Enligt Grimes är de bara semi-separarerade och har en lite flytande relation där de lever ett mer okonventionellt liv boendes i skilda hus.

Utbildning

Hans tidiga skolgång var i Sydafrika men efter flytten till Kanada studerade han först vid Queens University i Ontario, men fortsatte efter två år där vidare till University of Pennsylvania i USA. Musk har kandidatexamen både i fysik och nationalekonomi.

Utmärkelser

Listan över de utmärkelser som Elon Musk har fått är enorm enligt Wiki, men här är några exempel:

 • Tidningen Time har rankat honom regelbundet sedan 2010 på deras Topp 100-lista av mest inflytelserika personligheter i världen.
 • Forbes rankar Musk som VD bland de bästa företagsledarna i USA som är 40 år eller yngre
 • Heinlein-priset för framsteg inom rymdkommersialisering fick Musk ett pris på 500 000 dollar år 2011
 • 2012 får han Royal Aeronautical Society Gold Medal
 • Han blir år 2013 utsedd till ”The Fortune affärsman av året”
 • Musk får priset Oslo Business for Peace Award år 2017

Boende och hus

Det har inte saknats lyxiga hus när det gäller boende. I Kalifornien ägde Musk sju mångmiljonbostäder, vilka alla ska vara sålda idag. Han har själv gått ut med att han inte tänker äga någon mer bostad. Det sägs att han hyr en lägenhet på 50 kvadratmeter i Texas, som ägs av ett av hans bolag. Men det har även rapporterats om att han bor i ett billigt hopfällbart hus på 37 kvadratmeter på rymdföretagets mark. Det är i och för sig inte något nytt – att han vill vara nära arbetsplatsen. Han sov på fabriksgolvet i Teslafabriken när nya modeller togs fram och producerades.

Elon Musks affärsverksamhet

Elon Musk är en entreprenör som under sin karriär har varit inblandad i och grundat många framgångsrika bolag.

Företagen

 • Compaq Zip2
 • X.com
 • Space Exploration Technologies
 • Tesla
 • Neuralink
 • The Boring Company

Zip2

Ett bolag som Musk grundade 1992 för publiceringsprogram för nyhetsföretag som publicerar material på internet. Bolaget blev uppköpt av Compaq 1999 för 307 miljoner dollar samt aktier värda 34 miljoner dollar.

X.com

1999 grundar han X.com för att tillhandahålla internetbaserade betalningslösningar. När bolaget köpte upp Confinity blev fokus på transaktioner via mejl på domänen PayPal. Vilket år 2001 blev namnet på bolaget. Musk blev faktiskt avskedad som VD på grund av att åsikterna gick isär i ledningen om mikrohantering och varumärke. Ebay köpte sedan bolaget 2002 och 2017 valde Musk att köpa tillbaka domännamnet X.com.

SpaceX

År 2002 grundar Musk bolag nummer tre, Space Exploration Technologies, där han sitter på VD-stolen samt är teknisk direktör. Hans intresse för rymden och särskilt målet att skapa en beboelig koloni på Mars skapar ständigt rubriker. Bolaget håller även på att utveckla en satellitkonstellation, Starlink.

Tesla

Det här är nog bolaget Musk är mest förknippat med och som är det kändaste. Dock är det inte Musk som har grundat det. År 2003 grundade Marc Tarpenning och Martin Eberhard bolaget. Året efter gick Elon Musk in som investerare och blev styrelseordförande. Han blev sedermera VD år 2008 när Tesla var på randen av konkurs. Idag är det ett av de ledande bolagen för eldrivna bilar och där han går i bräschen för att bilar ska vara styrda av en robot. Tesla är nu även med i aktieindex S&P 500 sedan november 2020.

Neuralink

Det här är nog företaget som är mest hemligt bland Musks alla bolag. Den huvudsakliga verksamheten är att utveckla människa-dator-gränssnitt som implementeras. Det finns inte mycket information om vad som pågår mer än att det har testats på grisar.

The Boring Company

Det här är främst ett infrastrukturföretag för tunnelsystem som ska minska köandet i städer. Men det har även andra strängar på sin lyra. De har bland annat tillverkat eldkastare för hobbybruk. Något som Roberto Escobar, ökände knarkhandlaren Pablo Escobars bror, protesterat emot. Mr Escobar anklagar Musk för att ha stulit idén och hotar med stämning. Men det verkar inte troligt då Musk var först ut på marknaden med deras Flamethrower. Mer troligt är att Escobar vill ha gratisreklam för sin produkt genom att skapa rubriker förknippade med Elon Musk.

Kritik för hur Musk behandlar anställda

Och på tal om rubriker. Musk har fått kritik när han hyllade Kinas arbetare – som jobbar tolvtimmars skift och inte tillåts att lämna Teslafabriken. Han kallar även amerikanska arbetare för lata och att de inte ens vill gå till jobbet.

Finkänslighet är kanske inte Musks största karaktärsdrag och ibland är det oklart om han säger saker för att provocera eller om han verkligen menar vad han säger. Arbetarna i den kinesiska giga-fabriken har sovit på madrasser på golvet i fabriken. Något Tesla-VD:n själv inte är främmande för. Dock är skillnaden att han gör det av eget val medan arbetarna i Kina har varit tvungna till det på grund av Corona-pandemin. Men det är kanske så här du blir den rikaste mannen in världen.

Världens rikaste man

Bill Gates har under många år varit världens absolut rikaste man. Nu har Elon Musk satt sig på tronen när han år 2021 blev utsedd till världens rikaste person, med en förmögenhet som är näst intill ofattbar stor. Så hur mycket pengar har Elon Musk? Forbes redovisade vid utnämnandet att Elon Musks net worth beräknas vara 185 miljarder US-dollar.

Elon Musk åsikter om det mesta

Musk är otroligt aktiv på Twitter och många av hans tweets är ofta kontroversiella och drar till sig en hel del uppmärksamhet. Vanligtvis negativ. I ett av de senaste inläggen gör han det otroliga, utmanar Putin, man mot man. Vad som ligger i potten är Ukraina. Det har rivit upp en storm på plattformen där folk ifrågasätter om Musk har blivit galen. Men får svaret att det är en helt seriös utmaning. Vad han menar med strid går han inte in på, om han med strid menar att utmana med rymdfärder eller om det handlar om kampsport eftersom de båda herrarna sysslar med det. Oavsett vilket så är det ganska svårsmält i dagens situation.

Hett ämne i media

Entreprenören Elon Musk är som sagt alltid ett hett ämne i media och inte bara för sina fantastiska framgångar eller att han är världens rikaste man. Hans kärleksrelationer med kända kvinnor som Amber Heard eller att han blivit smittad av Corona på en slottsfest i Eskilstuna lockar läsare.

Även på sociala media dyker han upp och 2021 blev han hotad på YouTube på grund av att han skulle ha påverkat börsnedgången av Bitcoin. Men i videon kritiserar de även annat som exempelvis anställningspolitik, Mars-projektet och mycket annat. Videon avslutas sedan med att de säger att Musk kan förvänta sig att de kommer. De som påstås ligga bakom videon är hackergruppen Anonymous. Något som gruppen dementerar men önskar avsändaren lycka till.

Däremot är det inte konstigt att han är en populär gäst i olika TV-program som Saturday Night Live. Han drar till sig tittare. Det var just under intervjun i SNL 2021 som Musk gick ut med att han har Asperger och autism. Under samma intervju skämtade Musk om kryptovalutan Dogecoin, att det vare svindel. Något som fick stora effekter på börsen. Dock är det här samma valuta han tidigare sagt är folkets valuta och som han senare under 2021 påstod att när det gäller crypto är Doge hans favorit. Återigen ett bevis på att Musk kan skämta om det mesta, utan tanke på den effekt hans ord får.

Några intressanta fakta om Musk

 • Elon Musk har ett estimerat IQ på 155, vilket innebär att han kan sälla sig till genier som Bill Gates och Mozart. Hans IQ har baserats på olika Aptitude Tests (lämplighetstester) hans förmåga att läsa och ta till sig teknisk information samt hans förmåga att använda siffror för att skapa förändringsprocesser som är unika i den komplicerade bransch han verkar i.
 • Även om Musk satsar på AI, artificiell intelligens, med bland annat sitt OpenAI så är en känd quote där han säger att artificiell intelligens (AI) har potentialen att bli farligare än kärnvapen.
 • På tidigare fotografier visar Musk en begynnande flint, något som inte existerar på nytagna foton där han stoltserar med hår på hjässan. Om denna hårtransplantation är gjord med OpenAI eller mänsklig hand lär vi nog dock inte få svar på. Men att den är gjord är givet.
 • Musk har även erkänt att han har ett hemligt konto på Instagram.
 • När det gäller val av barn namn har Elon Musk gått ut med att sonen Xavier Musk är döpt efter Professor X, en superhjälte i Marvel Comics fiktiva universum.

Twitteraffären rullar vidare

Vad de senaste stora rubrikerna om Elon Musk handlar om är köpet av Twitter, till ett värde av 44 miljarder US-dollar. Anledningen att han köper plattformen sägs bero på att Musk anser att Twitter går in och styr för mycket. Något som enligt Musk går emot yttrandefriheten. Men affären är långt ifrån avgjord, vilket media tidigare har gått ut med.

Det senaste utspelet är att Elon Musk nu hotar med att backa ur affären. Anledningen? Enligt honom har Twitter brutit mot deras överenskommelse där han fortfarande inte fått all information om spam och falska konton. Om det här är ett sätt att kunna backa ur en affär han ångrar eller om det ligger något annat bakom kommer vi säkert att få veta mer om. För Musk skapar rubriker vad han än gör.

Vad kan vi förvänta oss i framtiden av Elon Musk?

Elon Musk är allt annat än förutsägbar och vad som än händer i framtiden lär det vara intressant. Det är nog inte bara Starlink Elon Musk kommer att överraska oss med. Denna entreprenör verkar alltid ligga steget före och vem vet, det kanske blir en kamp mellan Putin och Musk på mattan. Svart bälte i judo för Putin och Musks färdigheter i judo, karate och taekwondo kanske blir lösningen kriget.

Följ oss!

Relaterade artiklar

Varför ställer man tillbaka klockan?

Att ställa tillbaka klockan under vinterhalvåret och ställa fram...

Elon Musk

Idag finns det nog knappast någon som inte hört...

Den svenska spelmarknaden i korthet – vilka digitala lösningar dominerar? 

Att den svenska spelmarknaden blomstrar är ingen hemlighet och...

Apotea

Nätapoteket Apotea är ett av de populäraste webbaserade apoteken...

Bästa serierna genom tiderna

Att kolla på tv-serier är ett stort intresse för...
Simon Gunnarssonhttps://digitaliserad.nu
Mitt namn är Simon Gunnarsson & jag driver sajten Digitaliserad.nu. Jag är en teknikentusiast som älskar att skriva om nyheter & utveckling som rör teknologi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here