Jan Emanuel

By Simon Gunnarsson 4 Min Read

Någon som fått stort utrymme i media de senaste åren är Jan Emanuel. Han har skapat stora rubriker som bland annat handlat om hans förmögenhet men också olika uttalanden. I den här informationsartikeln vill vi därför reda ut vem Jan Emanuel är, vad hans historia varit, samt vad han är mest känd för. Så om du vill veta mer om honom, läs vidare!

Jan Emanuel historia

Jan Emanuel, eller Jan Emanuel Johansson, började livet 2/5 1974 i Gottsunda, Uppsala. Han växte upp med sin mamma som enda familj, och hamnade snart i social problematik. I slutet av 1980-talet åkte han därmed på en så kallad ”värstingresa” för kriminella ungdomar.

När han sedan under 1990-talet läste in grundskolan och gymnasiet på folkhögskola så började han även intressera sig för politik. Då fick han ett slags uppvaknande för företagande, och startade därför redan som 18-åring sitt första företag. Det var en klädbutik på Gotland.

Redan 6 år senare, år 1998, blev Jan Emanuel invald i Norrtälje kommunfullmäktige. Han fick då rollen som ordinarie ledamot och blev även ersättare i kommunstyrelsen. Han stannade sedan i politikens värld till och med år 2013.

Den politiska resan som Jan Emanuel gjort är både lång och svår att redogöra för då den är så spretig. Han var dock främst aktiv när det gällde att skriva motioner. De motionerna hade framför allt fokus på socialpolitik, djurskydd och djurhållning. De gällde exempelvis följande områden och förslag:

  • Sexuella övergrepp på djur
  • Tillsyn av katter
  • Försöksdjursreglering
  • Genmodifierade livsmedel
  • Tvångsmatning av gäss
  • Kastrering av sexualbrottslingar
  • Polisens tillstånd att använda kräkmedel med tvång
  • Höjd skatt på ”osunda” TV-program
  • Obligatorisk HIV-provtagning på alla asylsökande

Under 2007 var Jan Emanuel även medlem i en speciell arbetsgrupp i Socialdemokraterna som bland annat hade som syfte att lokalt debattera med SD.

I slutet av 2008 och början av 2009 var Jan Emanuel dessutom Maryam Yazdanfars ersättare i riksdagen. I mars 2009 blev han även Pär Nuders ersättare. Under samma period hamnade han även i blåsväder inom riksdagen då han försökte ta en så kallad extrem överhyra för ett par bostäder han ville hyra ut. Det blev kritiserat av flera politiker och han lämnade sedan riksdagen.

Vad är Jan Emanuel känd för?

Förutom de politiska rubrikerna och skandalerna som Jan Emanuel befunnit sig i är han även känd från TV och media. Han deltog bland annat redan 2001 i Expedition: Robinson där han också vann. Vinsten på 500 000 kronor lade han på sin företagsverksamhet samt till Djurens Rätt. Han har även medverkat i TV-program under senare år. Här är Realitystjärnorna på godset ett exempel där han dessutom medverkat flera gånger.

Jan Emanuel är också känd för sina framgångar både inom företagen och politiken. Han var till exempel i riksdagen suppleant i lagutskottet, utbildningsutskottet, socialutskottet och kortare perioder i justitieutskottet, utrikesutskottet och konstitutionsutskottet.

Idag har Jan Emanuel lämnat politiken bakom sig, och hans mångmiljon-verksamhet växer ytterligare. Han arbetar fortfarande med företagen på olika sätt och som mediaprofil. Han får därför mer och mer igenkänning som ”den rika medieprofilen”, och medverkar i många sociala medier och kanaler.

Share This Article
Follow:
Mitt namn är Simon Gunnarsson & jag driver sajten Digitaliserad.nu. Jag är en teknikentusiast som älskar att skriva om nyheter & utveckling som rör teknologi.

Borr till M6 – Så Väljer Du Rätt för Ditt Projekt

När det gäller att välja rätt borr för ditt projekt, speciellt för…

By Simon Gunnarsson

Vågteknik Banar Väg för Framtidens Hållbara Energi

Att möta klimatförändringarnas utmaningar kräver innovativa lösningar inom energiproduktion. En av dessa…

By Simon Gunnarsson

Få bort myror utomhus: Enkla tips för att bekämpa invasionen

Att bekämpa myror utomhus kan vara en utmaning, särskilt under de varma…

By Simon Gunnarsson

Elektriskt ledande lim kjell: En revolution inom elektronikreparationer

Elektroner som dansar mellan två ytor med precision och tillförlitlighet är ryggraden…

By Simon Gunnarsson

Kluriga spel som håller hjärnan i trim

Är du ute efter ett underhållande sätt att hålla din hjärna i…

By Simon Gunnarsson

Världens största helikopter lyfter framtidens transportlösningar

Helikoptern har länge varit symbolen för flexibilitet och tillgänglighet inom lufttransport. Från…

By Simon Gunnarsson